Website ds. Hans van Dalen

PREDIKANT TE KUDELSTAART


 

Waar hoop jij op?
Kerkdienst voor jong en oud met CBS De Graankorrel 

11 maart 2018 te Kudelstaart

Geluidsopname beluisteren? Klik hier!

Schriftlezing: Marcus 10:46-52

'...maar hij schreeuwde des te harder: ‘Zoon van ​David, heb medelijden met mij!’ 
(Marcus 10:48)

 

 

Vandaag wil ik jullie vertellen over Vincent. Vincent is een vogel. Niet zo maar een vogel. Een BIJZONDERE vogel. Vincent is namelijk blind. Hij is een blinde vink. Hij kan niet zien. Nu moet je niet denken dat Vincent ómdat hij niet kan zien gek is. Vincent is helemaal niet gek. Sommige dingen kan Vincent juist heel goed, ja veel beter dan zijn broertjes en zusjes. En daar zijn zijn broertjes en zusjes achter gekomen. Sterker nog: ze hebben er hun leven aan te danken… Hoor maar, wat er gebeurd is.

Het gebeurt als Vincent en zijn twee kleine broertjes en zijn ene klein zusje nog in het nest zitten. Ze zijn pas uit hun eitje gekropen. Na verloop van tijd – dat duurt een paar dagen – gaan hun oogjes open. Behalve de oogjes van Vincent. Daar is wat mee. Kan niemand wat aan doen – zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Maar de broertjes en het zusje vinden Vincent maar niks. ‘Wat heb je nu aan een broertje die niets kan zien? Daar heb je toch niks aan? Straks als we groot zijn kunnen we niet met hem spelen. En nú in het nest neemt hij alleen maar ruimte in beslag’. Eerlijk gezegd – het is te erg voor woorden – denken ze er wel eens aan om Vincent met zijn allen uit het nest te gooien… Gelukkig dat ze daar nog niet sterk genoeg voor zijn. Ja, gelukkig…

Na de geboorte van de vinkjes gaan er een paar weken voorbij. Vader en moeder Vink vliegen af en aan met rupsen, blaadjes, kevertjes… alles wat kleine vinkjes lekker vinden. Het wordt in hun opengesperde bekjes gestopt. Langzaam maar zeker worden de kleine vogeltjes moddervet. Behalve Vincent. Want Vincent ziet het niet direct als moeder of vader op het randje van het nest komen zitten. De anderen zijn hem dan vaak voor en Vincent komt tekort. Tenminste: in het begin. Want Vincent kan dan wel niet zien, maar hij kan wel heel goed horen en roepen. Hij kan zelfs beter horen en beter roepen dan de anderen. Het komt zelfs zover dat Vincent zijn papa en mama herkent als ze nog honderd meter van het nest vandaan zijn. Razend knap! Hij herkent het piepen van zijn ouders. Of hij hoort hun vleugeltjes klapperen in de wind. Hoe dan ook, nog voordat de anderen papa of mama zien aankomen, heeft Vincent het al gehoord. En dan begint hij direct zijn bek open te trekken: piiiieeeeeep!

Maar op een kwade dag dreigt er gevaar. In het park, waar het vinkennestje is, is was namelijk een ekster gekomen. Jullie weten wel hoe een ekster er uit ziet. Zo’n zwart witte vogel met een grote sterke snavel. Veel groter dan kleine vinkjes. Ik vind vogels prachtige dieren, maar eksters mag ik niet. Het zijn vervelende rovers. Ze eten normaal gesproken slakken, muizen en kikkers (prima). Maar als ze de kans krijgen vreten ze ook vogeltjes. Niet grote volwassen vogels. Die zijn te taai en te lastig. Nee, jonge, kleine zwakke vogeltjes… Liefst vers uit een warm nestje… Wat een rotvogel, zo’n ekster. Bij het nestje van de vinken is dus zo’n engerd neergestreken… In een hoge boom, bovenop een tak zit hij. Vader en moeder Vink nemen ze voorzorgsmaatregelen. ‘Kinderen, sprak vader op een dag, jullie moet goed opletten wat ik zeg. Jullie mogen voortaan alleen maar in slaap vallen, als ik of je moeder bij jullie zijn. Lekker warm onder onze vleugels. Als je moeder en ik eten aan het halen zijn moeten jullie je ogen wijd open houden. Behalve Vincent natuurlijk. Als je dan die ekster aan ziet komen, is er maar één ding wat jullie moeten doen: hard krijsen. Zo hard als je kunt! Dan schrikt de ekster en WIJ horen jullie geschreeuw. Wij vliegen vliegensvlug naar jullie terug en jagen dat rotbeest weg. Begrepen?’. ‘Begrepen’, piepen de jongen.

Zo gaat het dagenlang goed. De ekster blijft op veilige afstand. Als hij toch té dichtbij komt, zien de kinderen Vink hem bijtijds. Dan raakt het nest in rep en roer, komen pa en ma direct terug en kiest ekster het hazenpad…

Maar op een dag is het voorjaar. Echt lente! Heerlijk. De kleine vinkjes liggen lekker tegen elkaar in een zonnetje. Ze hebben pas een heerlijk maaltje dode mieren gehad. En wat gebeurt als je zo lekker in het zonnetje met je buikje vol in een warm nest ligt? Dan vallen je oogjes dicht en je snaveltjes toe…

Je voelt hem al aankomen, maar de vinkjes niet: de ekster! Ze zien niet dat de ekster langzaam zijn vleugels uitslaat, opstijgt van de dikke tak waar hij op zit. Heel langzaam klapwiekend komt hij aangevlogen. Nu nog hoog boven het nestje van de vinken. Maar die zien niks. Die merken niks. Behalve… Behalve het vogeltje met een zogenaamde beperking. Het blinde vinkje Vincent. Die hoort de ekster aan het klapperen van zijn vleugels. Zo’n ekstervleugel klinkt anders dan het fladderen van vinkenvleugeltjes. Dat kan Vincent horen. ‘PIEP, PIEP, PIEP’, Vincent schreeuwt het uit. Zo hard als hij kan. Zijn broertjes en zusje schrikken wakker, kijken omhoog, zagen die enge ekster op zich afkomen en…. Nog voordat de ekster zijn slag kan slaan, komen papa en mama Vink aan gefladderd. Zo snel ze kunnen. Ze slaan met hun vleugels en pikken met hun snavel. De ekster schrikt zich een hoedje en gaat er snel vandoor. Gered! Vincent is de held.

Je begrijpt dat de broertjes en zusje van Vincent er nooit meer aan denken dat Vincent overbodig is. Ze spreken ook nooit meer van ‘ons broertje heeft een beperking’. Ze prijzen Vincent alleen maar omdat hij andere kwaliteiten heeft, die hun het leven hebben gered.

 

Vincent is blind. Net als Bartimeüs. Vincent heeft een beperking. Net als Bartimeüs. Een visuele beperking. Je kunt niet zien. Eigenlijk lijken we allemaal op Bartimeüs en Vincent. Ook wij zijn allemaal ‘blind’. Blind voor de toekomst. Je kunt zien wat er om je heen gebeurt, maar je kunt niet zien, wat er morgen gebeurt. Je kunt niet in de toekomst kijken. Niemand kan dat. Dat is heel erg lastig. Daar kun je niets aan doen. Maar je kunt wel doen, wat Vincent en Bartimeüs doen. Je kunt heel goed luisteren, luisteren naar iemand die er altijd is. Vandaag én morgen en altijd. Die wél weet wat er morgen zal zijn: dat is God. En om God, de HEER, kun je roepen, als je in de problemen komt. Zoals Bartimeüs dat deed: “Jezus, zoon van David, heb medelijden met mij’. Want Bartimeüs mag dan wel blind zijn, hij ziet wie Jezus is. Jezus is de Redder, de Messias, de HEER. HIJ kan je helpen. Vandaag en morgen en altijd. Hem kun je vertrouwen. Op Hem kun je hopen. Jezus is onze hoop.

Amen